biskupizna, 15 i 16 maja (następnego roku)

Posted on 16/05/2013

0



wraz z grzesiem ajdackim i marcinem żytomirskim byliśmy wczoraj i dziś na drugim już wyjeździe przygotowawczym do taboru. spotkaliśmy się z gospodyniami ze starej krobi, z którymi trwała długa dyskusja o kuchni regionalnej, bo szykujemy warsztaty gastronomiczne i specjalną kolację. jako, że w ubiegłym roku wydano książkę biskupizna ze smakiem, podczas naszego spotkania dokonaliśmy wspólnie jej wiwisekcji i recenzji, przypominając między innymi potrawy pominięte. kto wie, co to jest „bułczanka”?

wizytowaliśmy władze wyższe i niższe, ustalaliśmy szczegóły, poszukiwaliśmy bandonistów (w studziannej w gm. dolsk, dokąd wiodą przemalownicze w tej pogodzie zadrzewione dolinki), rzemieślników, odwiedziliśmy muzeum w krobi, gdzie na warsztatach będzie można, uwaga, zrobić sobie merdającego ogonem pieska! albo cep. albo grabie.

cepate, pradawną biskupiańską sztukę walki, wysoko cenioną w mma, przedstawia sensei marcin żytomirski (fot. ab)

jedliśmy kielisiówki od hartunga. rozmawiałem z biskupianką mieszkającą w szreniawie (o tej ostatniej już pisałem…), panią marylą andrzejewską, która opowiadać będzie o strojach biskupiańskich, zwłaszcza tych najstarszych, zadziwiająco egzotycznych. poświęcone elementom stroju (kopki, kryziki) warsztaty prowadzić będzie beata kabała.

Reklamy
Posted in: Uncategorized